Blogg

En bit av vårt uppträdande på Midvinterfolk, 27 januari 2018.


Foto: Johanna Häggner

Ola Engström band

Gråttfolkfolk i garderobstjänst.

Gråttfolk på scen i Umeå den 14 oktober 2017. Petter är också med, men sitter bakom tjejerna.


Foto: Anna Fantenberg


Dimmig E 4 till Ume.

Foto: Ulf Wiksten


Söndagspromenad i Umeå i vackert höstväder.

Foto: Micke Forsberg


Mitt i skogen i Västerbotten.

Foto: Ulf Wiksten


Lördagsspelning på restaurang Nordansmak, Luleå.


Foto: Johanna Häggner.Gråttfolk efter lyckat gig på Kaleido i Piteå.


Foto: Bas-Ulf


Gråttfolk i Swensbylijda 9 juli 2017

Foto: Johanna Häggner


Midvinterfolk 28 januari 2017, Kulturens hus, Luleå

Foto: Johanna Häggner


Pitefolk 26 november 2016.

Foto: Johanna HäggnerHotel Clarion. Luleå, foajén. 10 september 2016, Kulturnatten.

Foto: Nino Bisori

Nordansmak i Luleå. Matigt och musikaliskt.

Foto: Johanna Häggmer

GråttbloggenHär skriver vi om våra äventyr på scen och på konsertställen.


Nytt om Gråttfolk -

uppdaterat 9 september 2018


2018-09-09


Succé på kulturnatten

 

Vårt framträdande på Kulturnatten i Luleå, på Kulturens hus restaurangscen, den 8 september 2018, blev redigt lyckat.

Med en ensemble på tre stycken denna gång, Amanda, Micke och Ulf, visade vi upp våra tre senaste egna låtar plus några av våra tradnummer.

En av de nya bitarna, en episk ballad vid namn A fairytale ending, komponerad av Amanda och Micke, fick till och med stående ovationer och en jublande publik!

 


Gråttfolks sommar


Under den stekheta sommaren 2018 svettades vi i Swensbylijda i Svensbyn, Piteå, och Ersnäs byahus, Restaurang Mat och prat i Shopping, Luleå och på privat fest i Norramark.


2018-06-06


Lilla salen i Kulturhuset


På nationaldagen var vi ett av ett gäng med band, körer och artister som spelade på Kulturens hus i Luleå.

Vi avslutade dagen i Lilla salen med ett timslångt program inför en tät publik. Vi spelade fint och blev uppskattade, verkade det.

Och som vanligt åt vi hamburgare efteråt. Några av oss.


2018-05-25


Tunggung på firmaevenemang


Den 25 maj spelade vi på Luleå energis firmakalas på Edens festvåning i Luleå.

Högt tryck och entusiastisk publik var det, Amanda förkyld men sjöng för kung och fosterland ändå. Eller i alla fall för vår trevliga och upprymda publik, och oss i bandet.

Bra organiserad spelning, med bra tid för riggning och soundcheck och dessutom fick vi mat efteråt! God mat dessutom.

En kul kväll i sköna maj, således.


2018-05-15


Lillan - mysigaste lokalen


Den 11 maj spelade vi på Lillan i Luleå, alltid en nära och trevlig teater, infor en intim och mysig publik.

Två andra gäng var också med, Return, och Herrljunga station som spelade liksom 70-talsprogg med svenska texter.

Vi var sista akten, hoppade på scenen klockan 22.00, och öste på i drygt en timme. Första gången på länge som vi bara hade en sångerska, Amanda, som gjorde ett toppenjobb, både på sång och som konferencier.

Den entusiastiska publiken ropade in inte mindre än tre (!) extranummer, så vi gjorde nog någonting rätt här.


2018-04-22


Havremagasinet - ingen grötig tillställning, precis


Igår, den 21 april, åkte vi till Boden i några bilar fullpackade med vårt PA och och medlemmar, i duggregnigt Norrbotten, för en rackarns trevlig kväll på Havremagasinet, Bodens kombinerade konsthall, kulturscen och kafé.

Arrangör för kvällen var Bodenarr och värd var vår kompis Madde.

Ett drygt 30-tal folk hade kommit för att beskåda och behöra oss, bland dem flera av våra bästa kompisar.

Spelningen gick fint och vi hade lyckats bra med PA-ljudet denna gång.

Tyvärr var det sista spelningen för Rebecka, då hon tar en paus från bandet för att satsa på nytt jobb och något färre långa resor till rep med Gråttfolk. Vi saknar henne redan... Men vi hoppas på retur i framtiden.


2018-04-12


Smakligt och nyttigt på Nordansmak


Vi spelade på trivsamma restaurang Nordansmak igår kväll inför en entusiastisk publik, bland hyllor med hälsosamma matvaror och kokböcker, och med doften av färsk äppelpaj i näsan. Som alltid fick vi fin mottagning av värden Per Holmkvist och blev väl matade.

Föräldrarna till våra sångtjejer var också på plats och var väldigt nöjda efter spelningen.2018-03-25


På Sporthallen i rocksällskap


Den 24 mars tog vi oss till Luleå energi arena för en intim spelning i baren. Det var ett par killar som spelade och sjöng låtar från deras hemländer och två bra lokala rockband och så vi förstås.

Vår spelning gick fint och vi bjöds ett utmärkt ljud från kvällens tekniker Björn. Dessutom blev vi intervjuade i soffa!

Kolla bilder från kvällen här!2018-03-12


Ebeneser, vårt vardagsrum


I fredags, den 9 mars, uppträdde vi på kulturcentrum Ebeneser i Luleå, tillsammans med Ola Engström band. OE var jättebra, som att se Raj Montana band med Dan Hylander i nutid, och de hade helt egenskrivet material. Tummen upp för dem.

Gråttfolk gjorde också bra ifrån sig, och vi filmade föreställningen denna gång. Kolla på vår Youtubekanal så får ni se. SöMusic"Gråttfolk music"

Skapligt med publik blev det, 44 inlösta vilket är bra på Ebeneser. Många tyckte vi var jättebra, sade de, när vi stod i garderoben och lämnade ut ytterkläder efter giget. Där hade vi jättekul också.

Hedersomnämnande till tekniker Björn Erixon och Charmaine som tog betalt i insläppet, liksom alla på Café Rekommenderas!2018-03-01


På galej i Kaleido


Igår, den 28 februari 2018, åkte vi till Piteå och hade en jättemysig spelning på musikkafé Kaleido. Först höll vi inte på att hitta en väg till huset, den riktiga var översnöad, men till slut smög vi in på en smal stig mellan två hus.

Vi kom lite sent, men vi fick höra vår kompis Leyli spela akustiskt med sina egna låtar när vi öppnade dörren, och det var jättebra.

Sen var det vår tur. Efter snabb riggning spelade vi våra låtar i en timme ungefär, och den intima publiken stannade kvar och lyssnade, så vi verkade duga. Flera tyckte det var jättebra, sa de. Och så hade vi Gustav som ljudtekniker, vilket var jättefint. Och hans kompis som skötte ljuset gjorde att det kändes väldig lyxigt och ombonat på scenen.

Kaleidos scen är inte stor men känns som att sitta i en soffa och ha det bekvämt under hela spelningen. Vi gillar soffor.

Som vanligt åkte vi till Max efteråt och åt salt mat. Och god.2018-02-03


På folkmusikfest i Kulturens hus


Den 27 januari både arrangerade vi och spelade på Kulturens hus i Luleå på vår egen folkfestival Midvinterfolk, tillsammans med en hel hoper andra folkmusiker, dansare och sångare.

Totalt 49 stycken blev vi och det var en jätteskoj kväll med tuff, hård, mjuk och ljuvlig musik och dans av bland andra Symbio, Magnolias in the snow, Norr om Stockholm, Mullin Mallin, Luleå rytmik och balett och en hel del till.


Recensenten Christina Aasa Bygdell från Norrbottens-Kuriren hade bara lovord att ösa över programmet och tyckte ungefär som vi, att det var jättebra uppträdanden hela kvällen:


"Luleåbaserade folkrockbandet Gråttfolk, där festivalens eldsjälar Micke Forsberg och Uffe Wiksten ingår, spelar bland annat gaeliskt, americana, svensk trad och eget material. Bandet är riktigt tajt och stämsången av systrarna Amanda och Rebecka Holmberg sitter som smäck."2018-02-01


Live i radio på Ebeneser


Den 22 december 2017 hamnade vi i direktsänd radio, P4 Norrbotten, mitt under programmet för julklappsrim, dvs Rimsmedjan. Vi framförde fyra av våra låtar, först och främst Silent scream, Amandas och Mickes fina ballad, som spelats i radio tre gånger om dagen samma vecka. Vi hade alltså Veckans färsking, och fick jättebra gensvar på låten. På Facebook kollade nästan 1000 personer på länken från P4, och vi fick många fina kommentarer.

Och Uffe fick träffa en gammal kär skolkamrat som var med och gjorde julklappsrim i radio.

Nästa sak vi tar itu med är att öva in fler låtar av vårt svar på Lennon-McCartney, och en av dem kanske hinner komma med i Midvinterfolkfestivalen den 27 januari.
2017-12-06


In i studion och mixad låt


Sedan sist har Gråttfolk kurat i inspelningsstudio och fått en fin inspelning av Amandas och Mickes låt Silent scream. En så bra inspelning att vi kommer i radio till och med! Veckan före jul står Gråttfolk för Veckans färsking, vilket innebär att vår låt spelas tre gånger om dagen hela veckan i P4 Norrbotten, för att mynna ut i final på fredagen den 22/12 då vi spelar live och direktsänt från Ebeneser i Luleå. Slå på er radioapparat på förmiddagen så står vi för resten!


2017-10-18


Kyrkbesök med körpublik


Den 18 oktober spelade vi i Stadsökyrkan i Gammelstad, för en kunnig och entusiastisk publik bestående av en stor del körsångare från Mariakören. En trevlig och mysig höstkväll med mycket musik och fika.2017-10-14:


Umeborna gillade Gråttfolk skarpt


Vi kom till Café station i Umeå den 14 oktober på kvällen, efter en skaplig tripp genom övre Norrland i dis, duggregn och moln. Och en aning sol när vi var framme i Umeå.

På scenen blev det desto ljusare, vår publik var med på noterna och vi hörde t o m enstaka uppskattande busvisslingar. Så vi behövde nog inte skämmas för vår insats.

Efter Gråttfolkgiget blev det spel av Smått och grått, vår mer traditionella del, till folkdans.

Hemfärden på söndan gick via de västerbottniska djupa skogarna, jättelångt ut i spenaten, till våra sångerskors föräldrar som bjöd på fantastiskt fika.

Hemfärd därifrån gick i tjock dimma via skogen till baki Pite, innan vi äntligen kom ut på trygga E 4 igen.
2017-10-07


Spelning interruptus


Intermittent, kan man kalla spelningen på restaurang Nordansmak på lördagseftermiddagen den 7 oktober. Det var nämligen elkrångel i köket, så säkringarma gick hela tiden. Och då vi är ett elektrifierat band numera drabbades även vår PA-anläggning, som tystnade i takt med avbrotten.

Annars blev det en väldigt trevlig spelning med mycket folk kring borden och god mat som bjöds vårt band. Amerikanska pannkakor med lönnsirap satt inte så illa...
2017-09-27


På Kaleido för att fira namnsdag


Nästan nya kulturbyggnaden Kaleido i Piteå spelade vi på onsdag 27 september. Dagen innan tre av oss i bandet hade namnsdag! Då kan det ju bara gå bra.

Giget blev uppskattat av publiken, som satt kvar hela föreställningen. Scenen var mysig och intim och trevlig.

Bluesbandet S.A.L.T., som spelade före oss, tyckte det var liksom en ära att vara förband till Gråttfolk, varvid vi rodnade klädsamt och ödmjukt. De var nämligen väldigt bra, speciellt på att spela låtar av Canned heat, som vi uppskattade varmt.

För övrigt var det så dimmigt denna onsdag så vi hade nästan lite svårt att hitta fram till Piteå, för att inte tala om när vi vände hem till Luleå. Då var det både mörkt och dimmigt.

Denna spelning inledde förresten ett sjok med uppträdanden som fortsätter i oktober på Café Nordansmak i Luleå, Café Station i Umeå och Stadsökyrkan i Gammelstad. Kom och lyssna på oss då!!!
2017-09-09


Succé på Kulturnatten!


Vi spelade på Luleås kulturnatt den 9 september 2017 inför en rejäl publik på upp till 200 stycken, som alla applåderade entusiastiskt efter alla våra låtar. För första gången hade vi med en egen låt som skrivits och komponerats av Amanda och Micke, som publiken tyckte var jättebra.

2017-07-09


Swensbylijda är grejen!


Torsdag 6 juli ställde vi upp alla våra prylar i logen på friluftsområdet Swensbylijda i Svensbyn i Piteåtrakten. En trevlig kväll med trevlig publik, vi fick mat och fika. Vädret kunde ha varit lite varmare, men å andra sidan var det 35 grader plus senast vi spelade i logen. Så i genomsnitt är Swensbylijda ett tempererat ställe...


Vill ni se hur vi lirade klickar ni på denna länk: https://youtu.be/_V5W75wtpi4
2017-05-28


Finfin startkväll för Luleå live med Gråttfolk och tio andra akter


Vi gjorde en fin spelning på Lillan i Luleå lördagen den 27 maj, mitt i ett program som svämmade över av bra band och akter, som The Parture, North country, Staffansdotter, Elisabeth Sandström & Tony Nyman, Six strings down, Andreas Selberg, Anna Morin och Soulride. Vårt nummer fick mycket beröm av publiken efteråt, Tackar vi för. Vi hade kul.
2017-04-14


Missa inte - jättefin recension av vårt gig på Pitefolk i november 2016.


http://www.pitebladet.se/kulturnoje/ingen-gra-musik-fran-grattfolk/2017-02-02


Gig på Havremagasinet på mångkulturkväll den 1 februari


Dags att uppdatera er om vad som har hänt sedan sist. Sara, en av våra fantastiska sångerskor, har alltså flyttat till Tyskland på nio månader för att plugga tyska. Vi har kvar Amanda på sång och dessutom har vi fått med Amandas syster Rebecka, som är mycket bra på att sjunga och var med oss på scenen första gången den 1 februari på Havremagasinet i Boden, på en mångkulturkväll för folk överallt ifrån.
2017-01-28


På Midvinterfolk i gott sällskap


Som en av grupperna på minifolkfestivalen Midvinterfolk spelade Gråttfolk på Lilla (fast ändå inte så liten) salen i Luleås Kulturens hus den 28 januari. Denna gång med Amanda ensam på sång, eftersom Sara flyttat utomlands ett tag. Vi gjorde bra ifrån oss och publiken verkade uppskatta vårt framträdande. Och roligt att ha ett riktigt proffs bakom mixerbordet! Tack, Joar!
2016-12-09


Både spel och lyss på musikcafé i Luleå


På Kulturcentrum Ebeneser i Luleå ställde vi upp på en hel folkmusikkväll tillsammans med Luleågänget Max 5 och Tijå, folkmusikens framtida hopp från Framnäs folkhögskolas folk- och världsmusikprofil.
2016-11-26


Promenadseger på Pitefolk!


Vi spelade alldeles utmärkt på Pitefolk i Acusticum med skapligt mycket folk som lyssnade. En riktigt tuff publik, där det vimlade av andra artister med höga krav. Vi fick ett antal ryggklappar, speciellt tjejerna fick höra att deras stämsång var jättebra.

Och så fick vi ju se och höra många andra jättebra akter, som Tijå, Framnäs folk- och världsmusiker, Emilia Ampers rasande rockiga nyckelharpa och band, Folk och rockare med bland andra vår bekant Gabbi Dluzewski som vi träffat på Midvinterfolk och andra scener, och Göran Månsson, flöjtvirtuos från Medelpad.

Smakprov på vårt uppträdande finns länkat i filmrutan till höger.

2016-09-10


Kulturnatt med stigande stjärnor


I årets kulturnatt i Luleå den 10 september hamnade Gråttfolk i Clarion Hotels lyxiga foajé. Det kändes nästan som om vi var i Las Vegas, riktigt grant var det, och en hel del publik i de bekväma sittmöblerna.

Ljudet blev fint och vi spelade riktigt bra.

Tyvärr var det sista gången för den här ronden som vår eminenta sångerska och syntspelare Emma var med, då hon fått lite för mycket arbete på en gång för att hinna med Gråttfolk.

Dessutom kunde inte sångerska Sara vara med, tillfälligt, men vi fem som var kvar gjorde ett fint jobb, som vanligt.
2016-07-20


Succé på Ljusets kapell


Vårt gig på sommarkvällsmusik i Ljusets kapell på Örnäset i Luleå blev väldigt lyckat. Ett hundratal personer hade tagit sig ut för att ta del av Gråttfolks krumbukter och många verkade trivas väldigt bra bland våra ljudmassor. Själva var vi över hövan nöjda, speciellt med att vi lyckades vara med allihopa, ingen sjuk, ingen placerad på fel jobbschema och inga kalendermissar. Och alla gjorde vi vårt bästa.
2016-05-31


Krokodil bet sig fast


Lördag 28 maj spelade vi på Krokodil, som sista musikuppträdande på detta eminenta mini-nöjespalats och mysiga kulturkafé i Piteå.

Tyvärr läggs kaféets verksamhet ner i sommar efter 15 innehållsrika år. Således stod vi stolta på samma scen som huserat bland andra:

Bonnes band, Ronny Eriksson & Ramblin' minds, Northern indians, Peter Bryngelsson, Magnus Lindberg, Sven Zetterberg, Doug Seegers & Ellen Sundberg, Framnäs folklore ensemble, Euskefeurat, Anna-Lotta Larsson, The Chickpeas band, Molly Maguire, Hans Caldaras, JP Nyströms, Arlo Guthrie, Ola Magnell, Kraja, Ranarim, M A Numminen, Miss Li, Carla & Plura, Sofia Jannok, Ewert Ljusberg, Trio me Bumba, Totta Näslund och många många fler.


Vi spelade inför omkring 40-50 personer som verkade tycka vi var något att hänga i julgran, så vi glittrade allt vi kunde. För första gången hade vi tre sångerskor samtidigt då Amanda Holmberg var med också, nu som fast medlem i bandet!
2016-05-01


Nordansmak gav mersmak


Gråttfolks uppträdande på Café Nordansmak i Luleå blev en riktigt mysig och jättekul tillställning på Valborgsmässoafton. Som dessutom bjöd på ett sanslöst fint väder, det blev rentav den första sommardagen i år!

Förutom att vi blev bjudna på jätteläcker mat och fika var publiken med på våra noter och gillade det vi gjorde. Då vi hade repat in ett gäng nya låtar var detta ett bra betyg till vårt val av musik. Och detta trots att tre av medlemmarna var lite småkrassliga, fast bara tills vi drog igång! Sedan var alla på toppenspelhumör hela giget igenom!
2016-04-06


Kom och titta på oss och ät riktig mat samtidigt!


Vi spelar på Café Nordansmak i Luleå lördag 23 april kl. 12.30. Där blir det rejäl musik från oss, med nya låtar vi repeterat in, och möjlighet att käka riktigt bra och näringsriktig mat på samma gång. Det går ju bara inte att missa, eller hur! Mycket bättre än att ranta runt i en massa butiker och bli trött i bena och få plånboken avmagrad.
2016-04-04


Nya låtar vidgar Gråttfolkets gränser


Vi repar just nu in ett antal nya låtar, som kanske överträder gränserna för vad vi gjort hittills, men vi tycker materialet är jätteroligt och det låter skitbra i replokalen.

Så vi garanterar inget knätofsande, men vår traditionella folkmusik släpper vi inte. Även om vi går över till andra länder och genrer och blandar ihop med vårt eget sound.


Håll öronen öppna efter Gråttornas musik!
2016-02-07


Jokkmokk rockar folk!


Sen sist har vi spelat på Jokkmokks marknad, i logen i hembygdsgården. Där var först en kall soundcheck, (28 grader minus ute) sedan kom en massa varm publik, säkert 75 stycken i en lokal som tar max 20. Men sitter man i knät på varandra och trivs går det bra ändå. Exemplariska åhörare som gillade allt vi gjorde och diggade svårt och mycket.


Vi blev mycket nöjda, trots en del biltrassel med fruset tändlås (första gången det händer!) och bärgarhjälp och akut bostadssökande mot slutet av kvällen. Några av oss stannade kvar en extra dag och lärde ut låtar, spelade till dans, lärde afrikanska rytmer och hoppade spontant in i balkanmusikgäng. En värdig final för vår älskade slagverkare Ina som nu satsar på sin musikkarriär söderöver.


Sen såg vi en väldig massa renar på hemvägen. Tre av oss såg älgar också.